Пріоритетні проблеми гігієни та безпеки праці медичних працівників в умовах надзвичайних ситуацій (з досвіду подолання пандемії Covid-19) (Довкілля та здоров'я, 2024)
Вступ. Умови праці медичних працівників при надзвичайних ситуаціях значно відрізняються від умов праці в звичайних умовах. Так, під час пандемії COVID-19 значно зросла інтенсивність впливу біологічних та психофізіологічних факторів виробничого середовища, з’явилися додаткові шкідливі і небезпечні фактори, що призвело до порушення умов життя і діяльності працівників. Оскільки у такій ситуації звичний режим роботи закладів охорони здоров’я (ЗОЗ) змінюється, гостро постають питання про чіткий алгоритм дій та правил поведінки для надання якісної медичної допомоги та збереження життя і здоров’я медичних працівників.Мета роботи – вивчення досвіду роботи медичних закладів у період пандемії COVID-19, дослідження впливу умов праці в період карантину та ліквідації небезпечної ситуації, обґрунтування заходів безпеки та правил поведінки медичних працівників і пацієнтів в умовах інших можливих надзвичайних ситуацій.Матеріали та методи дослідження. У проведених дослідженнях застосовано анкетно-опитувальний, гігієнічний, бібліографічний та статистичний методи.Результати. Досліджено особливості трудової діяльності медичних працівників в ЗОЗ під час пандемії COVID-19, яку визнано особливо небезпечною хворобою, а умови праці персоналу в цих умовах – небезпечними. Проведено аналіз сприйняття медичними працівниками роботи під час пандемії та дано оцінку умовам праці. Виділено основні негативні впливи на умови праці персоналу ЗОЗ порівняно з допандемічним періодом: збільшення робочого навантаження та вимог до працівників, зростання нервово-емоційного напруження, недостатній рівень організаційної допомоги, фінансової і психологічної підтримки. Крім цього, можна виділити також позитивні впливи, які полегшували роботу медичних працівників в умовах пандемії COVID-19, сприяли стабілізації ситуації, індивідуальному та професійному розвитку медичних працівників: компетентність, співробітництво і згуртованість (командна робота). Респонденти стверджують, що отриманий досвід дозволить їм у майбутньому не припуститися великої кількості помилок та недоліків у роботі і вони готові до роботи в умовах епідемій та інших надзвичайних ситуацій. Для забезпечення безпеки медичних працівників необхідно запроваджувати в ЗОЗ комплексні заходи профілактики професійних захворювань, дбати про кадровий потенціал, розробити систему заохочень і мотивацій у роботі. З метою покращення якості надання медичних послуг під час надзвичайних ситуацій, зменшення ризиків серед пацієнтів і збереження життя та здоров’я медичних працівників необхідно створити обов’язкові цільові навчальні програми та навчальні матеріали для підготовки медичного персоналу ЗОЗ до роботи в різних умовах надзвичайних ситуаціях.Висновки. Умови праці медичних працівників в умовах боротьби з короновірусною інфекцією є небезпечними, створюють загрозу для життя, мають високий ризик виникнення гострих професійних хвороб та їх важких форм, смерті. Виділено основні негативні впливи на умови праці персоналу ЗОЗ: робоче навантаження, нервово-емоційне навантаження та недостатній рівень організаційної допомоги і підтримки. Також зазначено про позитивні впливи, що полегшували роботу медичних працівників в умовах пандемії COVID-19: компетентність, співробітництво і згуртованість (командна робота), що сприяли стабілізації ситуації в ЗОЗ, індивідуальному та професійному розвитку медичних працівників. Необхідно створити обов’язкові цільові навчальні програми та навчальні матеріали для підготовки медичного персоналу ЗОЗ до роботи в різних умовах надзвичайних ситуаціях.
Keywords: медичні працівники; пандемія COVID-19; робоче навантаження; нервово-емоційне напруження; організаційна допомога; компетентність; співробітництво; профілактика; навчання безпеці