Особливості захворюваності дорослого населення Дніпропетровської області на урологічні хвороби (Довкілля та здоров'я, 2024)
Мета: визначити регіональні особливості урологічної захворюваності та її питому вагу у структурі загальної захворюваності дорослого населення Дніпропетровської області.Матеріали і методи : використано бібліосемантичний, аналітичний, медико-статистичний методи, які дають можливість охарактеризувати сучасний стан здоров’я населення та визначити тенденції захворюваності та поширеності хвороб.Результати. Cередній багаторічний показник первинної захворюваності населення Дніпропетровської області за всіма класами хвороб становив 7 272,23 на 10 тис. дорослого населення, загальної захворюваності – 22 250,84 на 10 тис. дорослого населення з тенденцією до її зростання; госпітальної захворюваності - 2167,9 на 10 тис. дорослого населення з загальною тенденцією до зниження рівня госпіталізації. Хвороби сечостатевої системи займають друге, четверте та шосте рангове місце у структурі первинної захворюваності, поширеності захворюваності та госпітальної захворюваності дорослого населення відповідно. Провідними нозологічними групами урологічних захворювань, що вперше реєструються у дорослого населення області, є цистит – 64,88 випадків на 10 тис. населення, інфекції нирок – 43,23 на 10 тис. населення та камені нирок і сечоводів – 17,92 на 10 тис. населення з тенденцією до зростання показників за досліджуваний період, за винятком каменів нирок і сечоводів. Аналогічні тенденції зберігаються для поширеності захворювань. Рівень госпіталізації населення області виявився найвищим щодо каменів нирок і сечоводу – 25,28 на 10 тис. населення та інфекцій нирок - 20,01 на 10 тис. населення, залишався відносно стабільним протягом 2012-2019 рр., у той час як протягом 2020-2021 рр. відзначалося суттєве його зниження для каменів нирок та сечоводу, інфекцій нирок при відносній стабільності показника госпітальної захворюваності на камені нирок і сечоводів.Висновки. Значні рівні захворюваності та поширеності хвороб сечостатевої системи, у тому числі урологічних захворювань, негативні тенденції до їх збільшення вимагають удосконалення моніторингу стану здоров’я населення, попередження, вчасного та повного виявлення урологічної патології, якісного її лікування.
Keywords: громадське здоров’я; урологічні хвороби; первинна; загальна та госпітальна захворюваність; промисловий регіон