Аналіз основних показників науково-дослідних робіт ДУ «Інституту громадського здоров’я ім. О.М. Марзєєва НАМН України» за 2018-2022 рр. (Довкілля та здоров'я, 2024)
Мета: проведення порівняльного аналізу основних показників наукової діяльності Інституту за період 2018 - 2022 рр.Матеріали та методи: аналіз проведено на основі публікаційної активності співробітників Інституту у 2018 - 2022 роках та матеріалів впровадження результатів науково-дослідних робіт, представлених у щорічних звітах Інституту. Обсяг документального масиву друкованої продукції Інституту склав понад 1000 одиниць. Для обробки матеріалів використовувалися бібліосемантичні, аналітичні та статистичні методи.Результати дослідження: підсумком проведеного аналізу є встановлення Найвагоміших результатів наукової діяльності Інституту за період 2018-2022 рр.:- розроблено Концепцію формування стратегії попередження дефектів надання медичної допомоги у вітчизняній системі охорони здоров’я, яка може бути основою для формування належної політики та стратегії в галузі якості та безпеки медичної допомоги в Україні;- визначено прогностичні тенденції зміни захворюваності дітей; розроблено сучасні підходи до інтегральної оцінки здоров’я дитячого населення для удосконалення принципів динамічного спостереження за його формуванням з використанням інформаційних технологій;- обґрунтовано систему профілактичних заходів щодо гіпокінезії у міських підлітків, в основу якої покладено визначені індикатори рухової активності, фактори, що впливають на рухову активність дітей;- пріоритезовано медико-екологічні проблеми оцінки небезпеки для здоров‘я населення наслідків змін клімату, пов’язаних із забрудненням атмосферного повітря;- визначено канцерогенний ризик від дії хлороформу питної води із використанням спрощених математичних формул;- запропоновано доступні технології очищення води від радіонуклідів;Висновки: Проведений аналіз основних показників наукової діяльності Інституту за період 2018 - 2022 рр. дозволив встановити характерні для цієї сфери діяльності види наукової продукції, причини зменшення їх кількості у певні роки розглянутого періоду; сфери їх впровадження; визначити вагомі результати науково-дослідних робіт; підтвердити відповідність обраної тематики науково-дослідних робіт поставленим завданням НАМН України та основним рекомендаціям ВООЗ у сфері громадського здоров’я.
Keywords: науково-дослідна робота; показники наукової діяльності; публікаційна активність; нововведення; впровадження наукових розробок