Regulatory connections of the folate cycle and pituitary-thyroid hormones in children from areas affected by the accident at the Chernobyl nuclear power plant (Довкілля та здоров'я, 2024)
Назва українською:"Регуляторні зв’язки фолатного циклу і гіпофізарно-тиреоїдних гормонів у дітей із районів, що постраждали у результаті аварії на Чорнобильській атомній електростанції"Мета роботи полягає у формулюванні наукової концепції про регуляторні зв’язки фолатного циклу (ФЦ) та гіпофізарно-тиреоїдної осі на підставі результатів досліджень авторів, проведених під час обстеження дітей із районів, що постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС.Матеріали та методи: аналітичний, бібліографічний. Матеріалами дослідження є опубліковані науково-дослідні статті авторів.Результати. У ході статистичного та кореляційного аналізу показників обміну речовин дітей із районів, що межують з ЧАЕС, було виявлено зв’язок між ФЦ та гормонами гіпофізарно-тиреоїдної вісі. Подано наукову концепцію про участь гомоцистеїну (Hcy) у регуляції гормоноґенезу щитоподібної залози (ЩЗ), згідно з якою Hcy активує у клітинах аденогіпофіза (АГ) синтез тиреотропного гормону (TSH). У свою чергу, TSH активує процес деодинації Т4 з утворенням Т3 у периферичних тканинах. При цьому Hcy також бере участь в утворенні цистеїну – компонента коферментної частини дейодинази 5-Di, що також посилює процес утворення Т3. Т3, впливаючи на MTHFR ФЦ, посилює процес утворення СH3-MTHF і тим самим активує процес метилювання Hcy. Зниження концентрації Hcy у крові призводить до зменшення утворення ТSH у клітинах АГ. Таким чином, T3 блокує синтез ТSH через ФЦ, посилюючи процес метилювання Hcy.Висновки. Регуляція взаємодії між АГ та ЩЗ здійснюється за допомогою сірковмісної амінокислоти Hcy – продукту обміну метіоніну. Продукцію THS пригнічує не T3, а зниження концентрації Hcy у крові, пов’язане з впливом T3 на ФЦ. Збільшення вмісту Hcy у крові дітей із населених пунктів, розташованих поблизу ЧАЕС, обумовлено мутацією генів, що відповідальні за синтез основних ферментів ФЦ, а також впливом радіонуклідів, інкорпорованих в їхній організм. Стан гіпергомоцистеїнемії може бути причиною зміни гормонального обміну ЩЗ, створюючи ілюзію гіпотиреозу.
Keywords: фолатний цикл; гомоцистеїн; гормоногенез; діти; радіоактивно забруднені території