Екологічні аспекти відновлення довкілля: комплексний спосіб дезактивації радіоактивно забруднених ґрунтів (Довкілля та здоров'я, 2024)
Мета дослідження: розробка та опрацювання нового ефективного методу дезактивації радіаційно забруднених ґрунтів для зменшення негативного впливу радіонуклідів на навколишнє середовище та здоров’я людини.Матеріали і методи дослідження. Об’єкт дослідження – піщаний ґрунт, забруднений радіоцезієм.Застосовано методи дослідження – рентгенівська дифрактометрія, дисперсійний аналіз, гамма-спектрометрія.Результати. Запропоновано комплексний метод очищення радіоактивно забрудненого ґрунту, що об’єднує плазмохімічну обробку суспензії «ґрунт-вода» з подальшим відокремленням очищеного ґрунту та коагуляційно-сорбційне очищення утвореного супернатанту. Супернатант містить дисперсію у водній фазі мікро- та наночастинок, які містять радіоактивні речовини. Для осадження твердої фази використано принцип гетерокоагуляції, що зменшує міграцію радіоактивних частинок у дисперсійне середовище, з використанням позитивно зарядженого колоїду гідроксиду заліза (ІІІ) як коагулянта. Для дезактивації рідкої фази супернатанту використано комплексний сорбент на основі мікро- та наночастинок гідроксиду заліза, модифікованих фероціанідами нікелю-калію, та високодисперсні шаруваті алюмосилікати. При цьому ступінь дезактивації ґрунту становить 91,6%, а супернатанту – ≈98%. Застосування цього методу дозволяє отримати очищений ґрунт, який можна використовувати у процесах рекультивації ґрунтів, а також очищену воду. Передбачається багаторазове використання технологічної води, що перешкоджає додатковому забрудненню довкілля радіоактивними речовинами. Радіоактивний шлам придатний для компактування і подальшого зберігання у сховищах радіоактивних відходів.Висновки. За результатами даного дослідження розроблено та опрацьовано новий ефективний метод дезактивації ґрунту, який є ефективним і перспективнии підходом у боротьбі з наслідками аварій на атомних електростанціях та іншими джерелами радіаційного забруднення. Він дозволяє ефективно видаляти радіоактивні речовини із ґрунту та води, зменшуючи негативний вплив на довкілля та здоров’я людей. Основні переваги методу полягають у його високій ефективності, можливості повторного використання технологічної води, а також у зменшенні обсягу радіоактивних відходів, які потребують подальшої обробки та зберігання. Запропонований підхід є важливим кроком у збереженні екосистем та забезпеченні безпеки життя та здоров’я населення.
Keywords: ґрунт; радіоактивне забруднення; дезактивація; плазмохімічна обробка; сорбція; мікро- і наночастинки