Gender features of regulatory relationships of homocysteine, pituitary and thyroid hormones in children from areas affected by the accident at the Chornobyl nuclear power plant (Довкілля та здоров'я, 2024)
Назва українською:"Гендерні особливості регуляторних зв’язків гомоцистеїну, гормонів гіпофізу і щитоподібної залози у дітей із районів, що постраждали у результаті аварії на Чорнобильській атомній електростанції"Метою роботи було визначення гендерних особливостей у формуванні регуляторних зв’язків гомоцистеїну (Hcy), гормонів гіпофізу та щитоподібної залози (ЩЗ) у дітей із районів України, що постраждали внаслідок аварії на Чорнобильській атомній електростанції.Матеріали та методи: аналітичний, генетичний, лабораторний, математико-статистичний.Результати. Було обстежено 379 підлітків (187 хлопчиків та 192 дівчинки) із Іванківського та Поліського районів Київської області. У крові дітей визначали кількість Нcy, тиреотропного гормону гіпофізу (TSH), вільного трийодтироніну (Т3), вільного тироксину (Т4). Проводили дослідження стану генетичної системи фолатного циклу (ФЦ). У групі хлопчиків із Поліського району вміст Hcy, TSH, T3 у крові був достовірно більшим, ніж у групі дівчаток. Після лісових пожеж у Чорнобильській зоні відчуження (ЧЗВ) рівень у крові Hcy, Т3, і T4 у дівчаток із Іванківського району був достовірно вищим, ніж у дівчаток Поліського району. З концентраціями Hcy у крові, що не перевищують рівень 10,0 мкмоль/л, у підгрупах обстежених дітей реєструвався прямий зв’язок між значеннями Hcy та Т4, що свідчить про певний фізіологічний паритет між ФЦ та гіпофізарно-тиреоїдною віссю. З концентраціями Hcy, що перевищують 10,0 мкмоль/л у підгрупах дітей, TSH стимулював процес утворення Т3 за рахунок зменшення вмісту Т4. Процес стимуляції активності ферментів ФЦ за допомогою Т3, представлений зворотними зв’язками Hcy-T3 та Hcy-T3/T4, найбільш виражений у групі дівчаток порівняно з групою хлопчиків. Можливо, це є причиною того, що в їхній крові міститься менше Hcy.Висновки. Підвищення концентрації Hcy у крові та посилення утворення Т3 під впливом TSH в організмі обстежених дітей пов’язане з генетичним фактором (алель Т MTHFR:677 у геномі). Виражена зовнішньосередовищна радіаційна дія, пов’язана з лісовими пожежами у ЧЗВ, сприяла значному збільшенню вмісту Hcy у крові та посиленню впливу TSH на процеси тиреоїдного обміну у дітей із прилеглих до неї населених пунктів. Т3 стимулює вплив на ферменти ФЦ, що призводить до посилення метилювання Hcy та збільшення утворення внутрішнього метіоніну.
Keywords: фолатний цикл; гомоцистеїн; гормони гіпофіза та щитоподібної залози; діти; радіоактивно забруднені території