Наукові напрямки ДУ «Інститут громадського здоров’я ім. О.М. Марзєєва НАМН України» у вирішенні проблем довкілля і здоров’я під час російського воєнного вторгнення (Довкілля та здоров'я, 2025)
Метою дослідження є аналіз наукових напрямків діяльності Установи щодо вирішення проблем у сфері довкілля та здоров’я в умовах повномасштабного військового вторгнення та оцінка її науково-методичного потенціалу.Матеріали та методи дослідження. Об’єктом дослідження став документальний супровід організаційно-наукового забезпечення НДР на різних етапах їх виконання (звіти, паспорти, експертні карти, впровадження та ін.). Аналіз проводився з врахуванням результатів інформаційного пошуку у межах фахових наукових, міжнародних правових та інших відкритих ресурсів.Висновки:1. Виявлено високий рівень залученості Установи фахівців до вирішення проблем у сфері охорони довкілля та здоров’я населення в умовах повномасштабного воєнного вторгнення та профілактичне спрямування наукових досліджень.2. Доцільно ширше використовувати експертний потенціал Установи у формі оперативної науково-консультативної допомоги на прямі звернення відповідних підрозділів Міністерства оборони України, Національної гвардії України, Міністерства внутрішніх справ та інших силових структур, безпосередньо задіяних у бойових операціях та реабілітації військовослужбовців.3. Позитивним є факт, що до поля уваги науковців потрапили не лише забруднюючі агенти, а й стан хронічного стресу, який, як відомо, суттєво впливає на реагування організму при комбінованій дії хімічних, фізичних та радіаційних факторів.
Keywords: громадське здоров’я; воєнне вторгнення; наукові дослідження