Біогеохімія мікроелемента флуору у Закарпатському регіоні України (Довкілля та здоров'я, 2015)
Мета дослідження: вивчити вміст мікроелемента флуора в ланцюзі «ґрунт–продукти харчування–людина» для виявлення місцевостей і контингенту людей з дефіцитом або токсичною концентрацією цього елемента.Матеріали і методи дослідження. В роботі використані проби ґрунтів з угідь всіх адміністративних районів Закарпатської області. Зразки овочевої суміші для дослідження бралися в господарствах місцевих жителів. Проведено також аналіз джерел водопостачання на вміст мікроелемента флуору з усіх районів області.Результати дослідження. В ході дослідження була доведена наднизька концентрація мікроелемента флуору в об'єктах навколишнього середовища (ґрунт, питна вода) і харчових раціонах жителів Закарпатської області. З урахуванням варіабельності фактичного харчування і з метою репрезентативного прогнозу забезпеченості населення флуором були розраховані рекомендовані і мінімально допустимі (відповідно до фізіологічних нормативів) величини споживання мікроелемента флуору з добовими наборами харчових продуктів.Висновки. Об'єкти навколишнього середовища Закарпатської області характеризуються наднизьким вмістом флуору, що викликає гіпофтороз біосфери на досліджуваній території. Оскільки зміст флуору в організмі залежить від рівня надходження і тісно пов'язаний з поширеністю елемента в біосфері регіону, відзначається його дефіцит в організмах місцевих жителів. Встановлено, що показник поширеності карієсу у місцевих жителів становить 80> 90%; індекс КПУ (карієс + пломби + видалення) становить 4,5> 5,0 при середньому показнику по Україні 2,75.
Keywords: біогеохімія; флуор; дефіцит мікроелементів; хімічний склад