Якісні та кількісні показники реоенцефалографії у робітників вугільної промисловості з сенсоневральною приглухуватістю (Довкілля та здоров'я, 2015)
Стан проблеми.Отріцательная роль виробничого шуму в розвитку професійної приглухуватості не викликає сумніву, але механізм його дії на організм людини дуже складний і повністю не вивчений. При цьому судинному фактору в розвитку сенсоневральної приглухуватості (СНП) приділяють велику увагу багато авторів. В літературі також немає даних про стан мозкового кровообігу за даними реоенцефалографія (РЕГ) у робочих вугільної промисловості в залежності від їх професійної діяльності.Мета роботи - провести порівняльний аналіз результатів дослідження стану слухової функції, якісні та кількісні показників реоенцефалографії у робочих різних професійних груп вугільної промисловості з СНТ і у здорових, нормально чують осіб контрольної групи з урахуванням шумового навантаження.Матеріали та методи. Була проведена реоенцефалографія 50 робочим. Контрольна група - 15 здорових осіб, які не мали скарг на порушення слуху. дослідження слухової функції виконували із застосуванням клінічного аудіометр АС 40 фірми "Interacoustics" (Данія). Дослідження стану церебральної гемодинаміки проводили за допомогою комп'ютерного реографа фірми "DX системи".Результати. При якісній оцінці реограмм обстежених хворих нами були виявлені порушення кровообігу головного мозку в каротидної (FM) і, особливо, в вертебрально базилярної (OM) системах. Ще більше виражені порушення виявили при аналізі кількісних показників РЕГ у робочих досліджуваних груп.Висновки. Дана якісна і кількісна характеристика стану судин головного мозку в різних професійних групах (Прохідники, забійники, ГРОЗ) з СНТ за даними реоенцефалографія. У хворих всіх досліджуваних груп при порівнянні з контрольною групою реєструвалося достовірне (P
Keywords: слуховий аналізатор; сенсоневральна приглухуватість; шумова етіологія; церебральна гемодинаміка; діагностика; профілактика