Пересувні джерела забруднення атмосферного повітря індустріального міста у сучасних умовах (Довкілля та здоров'я, 2015)
Мета роботи: вивчення особливостей забруднення атмосферного басейну пересувними джерелами.Матеріали і методи досліджень: промислові викиди в атмосферне повітря індустріального міста від стаціонарних і пересувних джерел; аналіз і узагальнення сучасних наукових публікацій з проблем атмосферних забруднень промислових міст.Результати. У сучасний період в індустріальних містах обсягами промислових викидів від стаціонарних і пересувних джерел властива різноспрямованість змін. На фоні зменшення викидів від стаціонарних джерел викиди від пересувних джерел істотно збільшилися, внаслідок чого питома вага пересувних джерел зріс до третини сумарних викидів. прогресуюче збільшення автомобільного транспорту в якості техногенного забруднення атмосферного повітря змінює спектр і обсяг екотоксікантов. Від пересувних джерел повітряний басейн індустріального міста найбільш забруднюється діоксидом і оксидом вуглецю, неметановими летючими органічними сполуками, оксидом і діоксидом азоту
Keywords: атмосферні забруднення; пересувні джерела; викиди; автотранспорт