Характеристика вмісту деяких важких металів у продуктах харчування, що становлять раціон мешканців Закарпатської області (Довкілля та здоров'я, 2015)
Мета дослідження: вивчення кількісного вмісту важких металів в овочевий суміші, вирощеної на території Закарпатській області та складової харчової раціон місцевого населення.Матеріали і методи дослідження. У роботі використані наступні методи дослідження мікроелементного складу овочевої суміші: інструментально-лабораторний, санітарно? хімічний. Всі отримані в ході експериментів цифрові дані піддавали обробці методами варіаційної статистики.Результати дослідження. В ході нашого дослідження було доведено наявність незначній концентрації важких металів в харчових раціонах жителів Закарпатській області.Висновки. Отримані дані дозволяють стверджувати, що досліджені зразки овочевий суміші, складові харчовий раціон жителів Закарпатській області, за змістом свинцю і ртуті слід вважати екологічно чистими. У разі їх застосування не можуть стати причиною виникнення небезпечних змін в стані здоров'я населення. моніторинг вмісту важких металів в овочах Закарпатської області слід продовжити не тільки з метою поточного контролю над якістю харчових продуктів, але і для накопичення результатів лабораторних досліджень важких металів в продуктах всіх районів області з урахуванням гідрогеологічних, агрохімічних, клімато-погодних і інших умов вирощування сільськогосподарських культур, зберігання і обробки, транспортування продуктів харчування
Keywords: важкі метали; овочева суміш; фактори ризику