Антимікробна активність композиту на основі каоліну та наночастинок срібла (Довкілля та здоров'я, 2015)
Мета дослідження. вивчення антимікробної активності і фізичних параметрів композиту на основі каоліну та наночастинок срібла.Матеріали та методи. створено композит на основі препарату каоліну "крем'яні" і наночастинок срібла (НЧ Ag), отриманих методом електронно-променевого випарювання в вакуумі з подальшим осадженням парової фази. Антимікробну активність визначали по відношенню до E. coli суспензійним методом. Контролем служив розчин азотнокислого срібла. Визначення розміру, форми і розподілу НЧ Ag виконано на растровому електронному мікроскопі Tescan Vega ЗМ. Стабільність водних суспензій композиту реєстрували методом лазерної кореляційної спектрометрії на спектрометрі "Zeta Sizer-3", концентрацію срібла – методом атомно-емісійної спектроскопії.Результати дослідження та їх обговорення. Отриманий композит мав високу антимікробну активність по відношенню до E. coli. Композит, розбавлений до концентрації 0,27 мкг / г по сріблу, надавав бактерицидний ефект на мікроорганізми в концентрації (4,5 х 106) КУО / мл за 24 години контакту, а розведений до 2,7 мкг / г - за 4 години контакту. Електронної мікроскопії визначено розмір НЧ Ag на рівні 10-60 нм, НЧ Ag мали сферичну форму. найбільш характерний розмір наночастинок каоліну - 60-140 нм. НЧ Ag утворюють стабільну структуру з частинками каоліну. Після 50 днів відстоювання суспензія композиту в концентрації 0,001% по сріблу зберігала високу антимікробну активність, концентрація НЧ Ag в надосадової рідини була на рівні (0,054 ± 0,01) мкг / г. Висока антимікробна активність отриманого композиту дозволяє рекомендувати його для застосування в медицині з метою профілактики і лікування інфекцій різної локалізації як ентеросорбент при шлунково-кишкових інфекціях, при дисбактеріозах, а також в інших областях біології та народного господарства.
Keywords: каолін (біла глина); "Кремневіт"; наночастинки срібла; антимікробна дія; фізичні властивості