Ризики розвитку професійної патології у працівників провідних професій сучасного конвертерного виробництва (Довкілля та здоров'я, 2016)
Мета: знизити ризик виникнення професійної патології у працівників основних професій сучасного конвертерного виробництва.Матеріали та методи. В ході досліджень були використані гігієнічні, епідеміологічні та математико-статистичні методи.Основна група представлена ​​працівниками основних професій конвертерного цеху (984 чол.): Сталевар і помічник сталевара - 351, ковшевой - 194, міксеровий і помічник міксерового - 145, разлівальщік стали - 294. Контрольної групою були працівники ремонтно-механічного цеху, які в процесі своєї трудової діяльності не підпадають під вплив шкідливих виробничих факторів.Результати. Умови праці в сучасних конвертерних цехах не відповідають гігієнічним нормативам.У структурі захворюваності з тимчасовою втратою працездатності (ЗВУТ) в основній і контрольній групах перше місце займають хвороби органів дихання, хвороби органів кровообігу - на четвертому, що пов'язано з комплексним впливом на працівників високих концентрацій пилу переважно фіброгенного дії, нагріваючого мікроклімату і важкої фізичної праці. Найвищі рівні ЗВУТ від хвороб органів дихання в конвертерному цеху і за кількістю випадків, і за кількістю днів непрацездатності спостерігаються у сталевара конвертера та помічника сталевара.Ситуація, що склалася з рівнями захворюваності професійною патологією в металургійній галузі, потребує розробки та впровадження системи управління професійними ризиками, що мають місце у працівників основних професій сучасного конвертерного виробництва.З огляду на досвід провідних європейських країн, запропоновано механізм сучасної профілактики, на основі якої роботодавець повинен впроваджувати заходи, спрямовані на захист здоров'я і безпеки робітників - концепція оцінки і управління ризиками нанесення шкоди здоров'ю робітників.
Keywords: металургія; конвертерне виробництво; шкідливі умови праці; професійна пилова патологія легень; захворювання органів кровообігу; управління ризиками