Вплив мінерального складу питної води на хвороби системи кровообігу (Довкілля та здоров'я, 2016)
Мета. Визначити кількісні показники впливу нестандартної питної води на хвороби системи кровообігу населення в м.Херсоні, яке вживає високомінералізовану воду з системи централізованого питного водопостачання.Матеріали і методи дослідження. Вивчено вплив мінералізованої водопровідної питної води з підземних джерел в м.Херсоні на захворюваність населення хворобами системи кровообігу. Вода, що вживається населенням, містить наднормативні рівні солей жорсткості, сухого залишку, хлоридів і сульфатів. Величини цих показників у питній воді перевищують ГДК в середньому в 2 рази, а в Суворовському районі міста - в 3-4 рази. В якості контролю узятий р Чернігів, де вода артезіанського водопроводу не має відхилень від стандарту. Ретроспективному епідеміологічному нагляду методом когорт в цих містах підлягали всі випадки вперше зареєстрованих хвороб системи кровообігу та по окремим нозологіями за десятирічний період (2004-2013).Результати. Аналіз первинної захворюваності населення показав достовірну різницю рівнів хвороб системи кровообігу в досліджуваному населеному пункті в порівнянні з контрольним (р
Keywords: водопровідна питна вода; мінеральні речовини; хвороби системи кровообігу; кореляційний та регресійний аналіз