Радіологічні наслідки аварії на Чорнобильській АЕС крізь призму проблем протирадіаційного захисту населення України (Довкілля та здоров'я, 2016)
Мета дослідження: аналіз проблем протирадіаційного захисту населення України через призму радіологічческіх наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.Матеріали і методи дослідження. В роботі використані вітчизняні та зарубіжні наукові матеріали, вітчизняна та міжнародна нормативна база з питань протирадіаційного захисту населення та персоналу.Методи дослідження: бібліографічний, аналітичний, дозиметричний, статистичний, метод системного підходу.Результати дослідження. Проведено аналіз окремих заходів подолання наслідків радіаційної аварії на Чорнобильській АЕС з точки зору сучасної методології радіаційної безпеки і нинішніх медико-біологічних і радіоекологічних реалій, оцеінени проблеми безпеки в окремих сферах використання радіаційних технологій.Встановлено, що не тільки необгрунтовано затримується соціально-економічне відродження радіоактивно забруднених територій, а й накопичилися великі проблеми щодо протирадіаційного захисту населення від медичного опромінення та техногенно-підсилених джерел природного походження. Показано, що окремі підходи щодо забезпечення радіаційної безпеки, які продемонстрували свою неефективність при реалізації державної політики щодо подолання наслідків аварії на ЧАЕС і суперечать міжнародній практиці протирадіаційного захисту (компенсація ризиків), увійшли до вітчизняного законодавства як одні з основних принципів державної політики щодо забезпечення ядерної та радіаційної безпеки.
Keywords: Чорнобильська АЕС; доза опромінення; техногенно-підсилені джерела природного походження; медичне опромінення; техногенний радіаційний фон; йодна профілактика