Структурне підґрунтя патогенної дії ультрамікроскопічних часток нітриду титану на дихальну систему (Довкілля та здоров'я, 2016)
Мета роботи полягала у вивченні впливу пилового фактора ультрамікроскопічних нітриду титану на органи дихання лабораторних щурів шляхом интратрахеального введення.Матеріали та методи. Дослідження проводилися на 18 білих щурах з однаковою масою. Інтратрахеально їм був введений ультрамікроскопічний нітрид титану. Для гістологічного дослідження був підготовлений матеріал (легкі) на санноммікротоме. Зрізи офарблювалися гематоксіліном і еозином по ван-Гізон і оцінювалися під мікроскопом.Результати. Попередньо було встановлено, що оператори термосінтеза підпали під вплив аерозолю нітриду титану. Було визначено кількість пилових наночастинок у відібраних пробах, їх масова концентрація в кубометрі повітря і сумарна площа поверхні становили 5,35 мкг / м3 і 1,33Ч108 нм2 / см3. Виявили конгломерати порошку нітриду титану в макрофагах між альвеолярними перетинками у вигляді Великих або менших його скупчень із зменшенням його кількості в динаміці експерименту. Міжальвеолярні перетинки в місцях накопичення матеріалу були потовщеними, інфільтрованими переважно малими та середніми лімфоцитами з домішкою плазмоцитів, тканинних базофілів, макрофагів і зрідка нейтрофілів. Введення ультрамікроскопічних нітриду титану призвело до морфологічними ознаками розвитку хронічного бронхіту: потовщення, набряку та інфільтрації всіх слоїв стінок, а також дистрофічних змін і лущення миготливого епітелію.Висновки. Одноразове інтратрахеально введення ультрамікроскопічних частинок нітриду титану обумовлює розвиток структурних змін в бронхіальному дереві і в респіраторному відділі, ступінь вираженості і характер яких залежать від дії аерозолю.
Keywords: ультрамікроскопічний нітрид титану; інтратрахеальне введення; легені; токсикологія