Гігієнічна оцінка небезпечності забруднення підземних вод фунгіцидами на основі дімоксистробіну (Довкілля та здоров'я, 2016)
Метою дослідження була оцінка небезпеки забруднення дімоксістробіном ґрунтових вод на підставі математичного моделювання та експериментального вивчення закономірностей його вертикальної міграції в системі «грунт-грунтові води» і наукове обгрунтування порогової концентрації в ґрунті по водно-міграційному показником шкідливості для подальшої розробки гранично допустимої концентрації (ГДК) в ґрунті.Матеріали та методи. Прогноз небезпеки забруднення підземних вод дімоксістробіном здійснений на підставі визначення інтегрального вектора небезпеки, виходячи з індексу потенційного вимивання, періоду напівзруйнованому речовини внаслідок гідролізу і зони біологічного дії. При математичному моделюванні процесу міграції дімоксістробіна з ґрунту в ґрунтові води використані рівняння регресії, що описують залежність гігієнічного нормативу в ґрунті від ГДК в воді водойм. Експериментальне вивчення вертикальної міграції дімоксістробіна проведено на 6 фільтраційних колонах конструкції акад. Є.І. Гончарука з використанням модельного ґрунтового зразка № 1 і чорнозему вилуженого. Вихідні концентрації дімоксістробіна в верхньому (0,2 м) шарі ґрунту становили 0,05; 0,1; 0,5 і 1,0 мг / кг. Відбір проб фільтрату протягом перших 30 діб проводили щодня, далі - кожні 5 діб. Дімоксістробін в фільтраті визначали методом високоефективної рідинної хроматографії з межею кількісного визначення 0,001 мг / дм³.Результати. Дімоксістробін відрізняється низькою або середньої мобільністю за величиною коефіцієнта сорбції органічним вуглецем, але високою здатністю до міграції з ґрунту в підземні води по індексу потенційного вимивання (GUS). Розрахована за рівнянням регресії орієнтовно допустима концентрація (ОДК) дімоксістробіна в ґрунті склала 0,04 мг / кг і була в 2 рази нижче затвердженої в Україні ОДК. Інтегральний вектор небезпеки для здоров'я населення внаслідок забруднення підземних вод дімоксістробіном (138,6 балів) відповідає високому рівню. Експериментально встановлено, що дімоксістробін є надзвичайно рухливим в системі "грунт-грунтові води". Рівні міграції дімоксістробіна з грунту в фільтрат залежать від типу поверхневого орного шару і вихідних концентрацій речовини. Порогова концентрація дімоксістробіна в ґрунті по водно-міграційному показником шкідливості встановлена на рівні 0,05 мг / кг, що відповідає 1,5 максимальними нормами витрати. Тому використання препаратів на основі дімоксістробіна в максимальній рекомендованій нормі витрати не приведе до забруднення ґрунтових вод в реальних грунтово-кліматичних умовах України.
Keywords: дімоксистробін; забруднення підземних вод; порогова концентрація; оцінка небезпечності