Біоіндикація забруднення ґрунту дизельним паливом з використанням фітотесту (Довкілля та здоров'я, 2016)
Мета досліджень. Оцінка фітотоксичної дії різних концентрацій дизельного палива (ДП) в лабораторному експерименті на схожість пшениці і редиски для його подальшої гігієнічної регламентації в грунті.Матеріали і методи досліджень. При виконанні роботи використовувався метод фітотестірованія. Як тест-претендента за умов максимального моделювання максимального впливу ДТ використовували рослини, чутливі до дії нафтопродуктів (пшениця і редис). Для проведення лабораторного експерименту використовувалося ДТ згідно ДСТУ 4840: 2007 «Паливо дизельне. Підвіщеної якості »виробництва ТОВ ВТФ" Авіас ". Статистична обробка матеріалів проводилася з використанням пакету програм Microsoft Excel 2010 і STATISTICA v.6.1®.Результати досліджень. При провидіння лабораторного експерименту були встановлені концентрації ДТ, пригнічують схожість насіння і викликають гальмування розвитку коренів тест-рослин не менше ніж на 20% щодо контролю.Висновки. За результатами лабораторного експерименту науково обґрунтовано порогову концентрацію дизельного палива, що викликає фітотоксичної дію, яка становить 1500 мг / кг.
Keywords: дизельне паливо; гігієнічна регламентація; порогова концентрація; фітотест; тест-культура