Порівняльна оцінка токсикологічних властивостей амфотерних поверхнево-активних речовин (Довкілля та здоров'я, 2016)
Мета роботи: проведення порівняльних досліджень токсикологічних властивостей різних амфотерних поверхнево-активних речовин (Амф.ПАВ) для прогнозування їх шкідливої дії при використанні в складі косметичного очищувача.Матеріали і методи досліджень. В роботі досліджено 4 Амф.ПАВ: динатрій кокоамфодіацетат, алкілдиметилбетаїн, кокамідопропілбетаїн, натрієва сіль n-пальметилглютамінат кислоти. Дослідження проводили методами in vitro оцінки цитотоксичності і класичними токсикологічними: визначення інтегральних показників токсичності, вивчення трансдермального впливу ПАР на морських свинок протягом 4-х місяців з оцінкою гематологічних, імунологічних та біохімічних показників крові.Результати досліджень і висновки. В роботі експериментально доведено, що всі досліджувані Амф.ПАВ проявляють цитотоксичні і шкірно-резорбтивні властивості різного ступеня. Встановлено, що імунотоксична дія (супресія і сенсибілізація) є характерною особливістю біологічної дії Амф.ПАВ при їх трансдермальному впливі. Найбільш токсичним був кокамідопропілбетаїн, він єдиний з досліджених Амф.ПАВ викликав розвиток гіперчутливості негайного та уповільненого типів. Найбільш безпечні - натрієва сіль n-пальметилглютамінової кислоти, динатрій кокоамфодіацетат, резорбтивна дія яких підтверджена тільки імунотоксичним впливом.
Keywords: Амфотерні ПАР; in vitro; in vivo методи; цитотоксичність; Імунотоксичність; резорбтивна дія; сенсибілізація