Керування професійним ризиком шляхом «захисту часом» для працівників гірничо-металургійної галузі України (Довкілля та здоров'я, 2016)
Мета: на підставі гігієнічної оцінки умов праці розрахувати «безпечні» терміни роботи для працівників гірничо-металургійної галузі.Матеріали та методи. В ході досліджень були використані гігієнічні, епідеміологічні та математико-статистичні методи.Розрахунки «безпечних» термінів роботи проводилися згідно затвердженої методики з розрахунком «доза-ефектною» залежності. Для факторів, що не мають чіткого зв'язку «доза-ефект», оцінку проводили за часом скорочення тривалості життя (збиток здоров'ю (ЗЗ) у вигляді зменшення тривалості життя на кількість діб за рік в залежності від ступеня шкідливості за загальною оцінкою умов праці.Результати. Професійний ризик для здоров'я працюючих в гірничо-металургійній галузі обумовлений комплексним впливом шкідливих виробничих факторів, що перевищують гранично допустимі нормативи від 40,4% за рівнем шуму до 14% за показниками вібрації на робочих місцях, що відносяться до 3 класу 2 і 3 ступеня шкідливості. «Безпечні» терміни роботи при підземного видобутку залізної руди коливаються від 1,25-5 років при роботі в умовах пилу до 1,5 міс. при впливі шуму. Прихований шкоди здоров'ю становить до 50,0 днів на рік за рахунок тяжкості і напруженості праці в підземних умовах. «Безпечні» терміни роботи при відкритому видобутку залізної руди становлять від 12,6 років-5 днів при впливі шуму і під впливом пилу 2,5-1,25 року. Для основних технологічних процесів металургійного виробництва найбільший прихований збиток здоров'ю внаслідок шкідливих умов праці коливається від 8,75 до 50,0 діб на рік. «Безпечні» терміни роботи в умовах пилу коливаються від 1,25 до 5 років, в умовах шуму - 40-1,3 року, в умовах нагріваючого мікроклімату - від 17 до 3,4 років в залежності від параметрів і ступеня шкідливості мікроклімату. Проведені дослідження доводять необхідність вдосконалення санітарно-гігієнічних і профілактичних заходів на робочих місцях для поліпшення умов праці і зниження рівнів шкідливих виробничих факторів. Впровадження нової системи управління професійним ризиком, однією зі складових якої є «захист часом», або «безпечні» терміни роботи у шкідливих умовах шляхом обмеження часу дії шкідливих виробничих факторів, може стати ефективним заходом зниження рівня професійних захворювань.
Keywords: професійний ризик; «захист часом»; «безпечні» терміни роботи; гірничо-металургійний комплекс