Класифікація ризиків перинатального періоду життя новонароджених (Довкілля та здоров'я, 2016)
Мета роботи. Розробити класифікацію ризиків, які супроводжують матір і дитину в перинатальному періоді життя.Матеріали і методи: вагітні, новонароджені і діти до 1 року життя без будь-якої патології. Новонароджені і діти до 1 року життя з ураженнями центральної нервової системи, що проявляються в порушенні рухових функцій дитини. Методи функціональної діагностики, прогнозування стану організму, математичної статистики.Результати. Запропонована класифікація підтверджує необхідність комплексного взаємодії медичного персоналу перинатальних центрів і неопатологов для своєчасного виявлення факторів перинатальних ризиків вагітності та ризиків новонароджених з одночасним визначенням причин, які їх зумовили. Саме такий підхід свідчить про необхідність забезпечення сучасними медичними інформаційними системами і апаратурою зазначених центрів і клінік. Обов'язковим елементом таких систем повинні бути підсистеми підтримки прийняття рішень, які на порядок підвищують точність і достовірність діагностики та ефективність обраної тактики лікування.Новим перспективним напрямком зниження перинатальної патології, реальною можливістю оптимізації формування особистості дитини, кращого психоемоційного розвитку, зниження інвалідності з дитинства є перинатальна реабілітація плода та новонародженого. Звичний для лікарів термін "реабілітація" стосується ситуацій, коли дійсно потрібне відновлення втрачених функцій. У той же час, коли мова йде про розвиток плода та новонародженого, необхідно створити всі умови для забезпечення фізіологічного розвитку, тобто перинатальну реабілітацію.Висновки. Для медичних установ це означає оперативне надходження даних до лікаря, завдяки чому він отримує можливість своєчасного виявлення і корекції ризиків, що виникають у перинатальному періоді і становлять загрозу життю дитини і матері.
Keywords: перинатальні ризики; класифікація; немовлята; охорона здоров'я; медична інформаційна система; профілактика; моніторинг; класифікаційна ознака