Гігієнічна донозологічна діагностика впливу атмосферних забруднень на органи дихання (Довкілля та здоров'я, 2017)
Матеріали і методи досліджень: в роботі використані бібліосемантичний, аналітико-синтетичний, контент-аналіз, фізіологічний, статистичний методи досліджень. Складовою частиною гігієнічної донозологічної діагностики було виявлення преморбідних станів функції дихання на тлі атмосферних забруднень. За допомогою електронних спіроаналізаторів по кривій «потік-об'єм» диференціювалися різні види відхилень легеневої функції жителів промислового міста.Результати: встановлено, що половина жителів промислового міста має відхилення вентиляційної функції внаслідок розвитку патології бронхо-легеневого апарату верхніх дихальних шляхів (обструкція, рестрикція, обструкція на тлі рестрикції).Висновки: Характер донозологічних станів детермінується статтю, віком та вагоміше – тривалістю проживання в забрудненому промисловими викидами атмосферному повітрі.
Keywords: атмосферні забруднення; донозологічна діагностика; функція дихання