Вплив магнітного поля промислової частоти на стан прооксидантних та антиоксидантних показників в організмі піддослідних тварин (Довкілля та здоров'я, 2017)
Метою роботи було дослідження про- і антиоксидантних показників в крові і тканинах органів піддослідних тварин під впливом магнітного поля (50 Гц) різних рівнів інтенсивності.Матеріали і методи дослідження: дослідження впливу магнітного поля частотою 50 Гц (10, 30 і 90 мкТл) проводилося в експерименті на білих щурах лінії Wistar c використанням біохімічних методів визначення вмісту малонового діальдегіду і каталази в крові.Результати. Отриманими результатами встановлено нагромадженняня МДА-продуктів перекисного окислення ліпідів (ПОЛ).Підвищення активності каталази як ферменту антиокислювальної системи захисту не вистачило б для інактивації ПОЛ. Зазначені порушення залежали від рівня інтенсивності і тривалості дії МП 50 Гц.Висновки. Під впливом магнітного поля відбувається інтенсіфікация процесів перекисного окислення ліпідів в органах і крові щурів і супроводжується активацією каталази. Це може свідчити про деяку розбалансованість про-і антиоксидантних процесів, оскільки індукція вільнорадикальних процесів не врівноважена антиоксидантною системою захисту.
Keywords: магнітне поле промислової частоти (50 Гц); перекисне окислення ліпідів; антиоксидантна система