Антропогенні та природні чинники ризику водо-постачання в Азово-Дніпровському регіоні (Довкілля та здоров'я, 2017)
Мета роботи - визначити антропогенні і природні чинники для здоров'я населення Азово-Дніпровського регіону, обумовлені джерелами питного водопостачання.Матеріали та методи. Аналіз стану джерел водопостачання проведений за офіційними звітами. Використано гігієнічні та аналітико-синтетичні методи.Результати. Сучасні закономірності якості джерел питного водопостачання детерміновані тимчасовими і просторовими характеристиками. Тимчасові закономірності полягають в інтенсифікації антропогенного забруднення поверхневих і підземних джерел водопостачання, зростанні якісних і кількісних параметрів контамінації питної води хімічної та мікробіологічної природи, порушення екологічної рівноваги в системі «повітря - вода - грунт», появі нових патогенів, особливо для населення груп ризику (діти , літні, з хронічними захворюваннями, СНІД). Просторові закономірності якості джерел питної води полягають в наступному: вкрай низька якість стану поверхневих водойм 2-ї категорії за санітарно-хімічними показниками (59,1 ± 3,8%), високі відхилення від гігієнічних нормативів в джерелах централізованого постачання (22,6 ± 4,5%), невідповідність природного хімічного складу питної води в більшості адміністративних одиниць області за загальної мінералізації (80,8%) і жорсткості (66,7%), вкрай низька якість води за санітарно-хімічними показниками в джерелах сель ських водопроводів (25,5 ± 3,1%).
Keywords: джерела водопостачання; якість води; санітарно-хімічні показники; мікробіологічні показники