Аналіз впливу радіаційного опромінення на розвиток непухлинної захворюваності в евакуйованих у дитячому і підлітковому віці із 30-кілометрової зони ЧАЕС (Довкілля та здоров'я, 2017)
Метою дослідження було вивчення розвитку непухлинної захворюваності в віддаленому періоді (1993-2012 рр.) У дорослих осіб, евакуйованих у дитячому та підлітковому віці з 30-кілометрової зони ЧАЕС, в залежності від доз радіаційного опромінення і статі.Методики дослідження. Був розрахований відносний ризик (RR) і його довірчий інтервал (CI) при різних значеннях малих доз зовнішнього опромінення всього тіла (менше 0,05 Гр - контрольна, 0,05-0,37 Гр) для визначення залежності розвитку непухлинної захворюваності в когорті в цілому (3866 осіб), від віку на момент евакуації (діти - 3024 людини, підлітки - 842 людини), статі і дози радіаційного опромінення.Результати та висновки. За післяаварійний період протягом 1993-2012 рр. у осіб, евакуйованих у підлітковому віці, в порівнянні сліцамі, евакуйованими в дитячому віці, виявлено особливо високі ризики розвитку катаракти, значення RR (CI) - 4,10 (3,92; 4,28), хвороб чоловічих статевих органів, запальних хвороб жіночих статевих органів, молочної залози, залізодефіцитних (дефіцитних) анемій, значення RR (CI) - від 2,32 (2,22; 2,42 до 2,63 (2,51; 2,75). Значні відносні ризики розвитку виявлено по хворобах щитовидної залози, хвороб білої крові, невротичним порушень, психопатії та інших психічних розладів, асстройствам непсихотичного характеру, гіпертонічної хвороби, цереброваскулярним хвороб, хвороб жовчного міхура, жовчовивідних шляхів і підшлункової залози, хвороб сечовидільної системи, значення RR (CI) - від 1,09 (1,04; 1,14) до 1,85 (1, 76; 1,93).
Keywords: Аварія на ЧАЕС; радіаційне опромінення; непухлинна захворюваність; евакуйовані в дитячому віці; евакуйовані в підлітковому віці