Біологічна дія хлороформу та монохлороцтової кислоти з питною водою на організм піддослідних тварин (Довкілля та здоров'я, 2017)
Мета роботи - визначення особливостей біологічної дії хлороформу та монохлоруксусної кислоти з питною водою на організм експериментальних тварин за біохімічними показниками.Матеріали і методи дослідження. Проведено 6-ти місячний санітарно-токсикологічний експеримент з використанням 10 груп білих безпородних щурів: 1 – контрольна (отримували артезіанську воду), 6 піддослідних груп – вживали питну воду з вмістом хлороформу, монохлоруксусної кислоти і їх комбінацією на рівні 3 і 5 ГДК відповідно і 3 піддослідні групи – вживали питну воду з нормативним вмістом як ізольованих речовин, так і їх комбінацій. Функціональний стан організму тварин оцінювали з огляду на зміну змісту креатиніну, активності амінотрансфераз і лужної фосфатази в сироватці і плазмі крові.Основні результати. Встановлено, що вживання питної води з вмістом хлороформу (ХФ) і монохлоруксусної кислоти (МХУК) на рівні 1 ГДК як окремих речовин, так і їх комбінацій не викликало достовірних змін в досліджуваних біохімічних показниках піддослідних тварин. Виявлено дозо-часову залежність змін біохімічних показників особливо в групах тварин, які вживали питну воду з вмістом ХФ на рівні 3 і 5 ГДК і комбінацією ХФ і МХУК (3 і 5 ГДК). Показано, що зміни біохімічних показників при вживанні питної води з комбінацією ХФ і МХУК відбуваються в першу чергу за рахунок токсичної дії саме хлороформу.Токсична дія ХФ і МХУК в наднормативних концентраціях викликає зміни метаболічних процесів в організмі тварин, проявляється достовірними змінами біохімічних показників крові, а зі збільшенням часу впливу може призводити до виникнення патологічних процесів в чутливих до дії ХОС органах – печінці, нирках, серці і т.д .
Keywords: санітарно-токсикологічний експеримент; піддослідні тварини; біологічна дія; хлорорганічні сполуки; хлороформ; монохлороцтова кислота; креатинін; аспартатамінотрансфераза; аланінамінотрансфераза; лужна фосфатаза