Особливості впливу виробничого шуму і супутніх гігієнічних факторів на стан слухового аналізатора і захворюваність операторів з розливу безалкогольних та слабоалкогольних напоїв корпорації «Оболонь» (Довкілля та здоров'я, 2017)
Мета: вивчення стану слухового аналізатора і захворюваності працівників «шумових» професій харчової промисловості.Матеріали та методи. Проведено гігієнічні дослідження умов праці, аналіз захворюваності, поглиблене клінічне обстеження стану слухового аналізатора, визначення біологічного віку працівників «шумових» професій ПАТ «Оболонь».Результати. Встановлено, що провідним шкідливим фактором виробничого середовища працівників «шумових» професій ПАТ «Оболонь» є шум, рівні якого перевищують допустимі величини на 1-11 дБА.Виявлено наявність погіршення слухової функції, особливо на тони в розширеному діапазоні частот, в обстежених працівників «шумових» професій і ознаки впливу шуму на центральні відділи слухового аналізатора виявляються в порушенні функції його стовбурових і коркових структур.Встановлено, що частота виявлення у операторів розливу напоїв сенсоневральної приглухуватості і хвороб системи кровообігу, статистично достовірно, вище частоти виявлення цих хвороб в контрольній групі (р ≤ 0,05).Виявлено прискорені темпи старіння працівників "шумових" професій.Висновок. Встановлено причинно-наслідковий зв'язок між умовами, характером праці і частотою виявлення захворювань, змінами на різних рівнях слухового аналізатора, темпами старіння працівників «шумових» професій.
Keywords: гігієнічна оцінка; виробничий шум; сенсоневральна приглухуватість; захворюваність