Гігієнічна оцінка впливу солатенолу на санітарний режим водойм господарсько-питного і культурно-побутового призначення (Довкілля та здоров'я, 2017)
Мета роботи: В статті порушується питання актуальності гігієнічного підходу оцінки безпечності як для людини, так і для навколишнього середовища застосування комбінованого фунгіциду на основі солатенолу та його дію на санітарний режим водойм господарсько-питного і культурно-побутового призначення.Основні результати: Були проведені гігієнічні дослідження впливу солатенолу на процеси, котрі відбуваються у воді модельних водойм. Було визначено мінімальну кількість досліджуваної діючої речовини, яка впливає на біохімічну потребу кисню, динаміку сапрофітної мікрофлори, вміст азоту аміаку, нітратів та нітритів, а також вміст розчиненого у воді кисню та активну реакцію води (рН). У ході нашого дослідження також було проведено статистичні розрахунки середніх арифметичних та похибки середнього. В результаті проведених досліджень встановлено, що пороговою за загально-санітарним показником шкідливості є концентрація солатенолу у воді на рівні 0,0007 мг/дм3 (лімітуючий показник – вплив на процеси нітрифікації).Висновки: Запропонована величина була врахована під час розробки гігієнічного нормативу гранично-допустимої концентрації солатенолу у воді водойм, призначених для господарсько-питного і культурно-побутового призначення.
Keywords: фунгіцид; біохімічна потреба кисню; сапрофітна мікрофлора; азот аміаку; азот нітратів; азот нітритів