Моніторинг за станом водозабезпечення міського населення Рівненської області за 1999 -2015 роки (Довкілля та здоров'я, 2017)
Мета роботи: провести еколого-гігієнічну оцінку стану водозабезпечення, в т.ч. якості питної води, яка подається міському населенню Рівненської області, за санітарно-хімічними та санітарно-мікробіологічними показниками, тенденції в динаміці.Матеріали і методи: в роботі використані матеріали ВООЗ, Держсанепідслужби України, а також результати лабораторних досліджень проб питної води з джерел і мережі централізованих водопроводів населених пунктів Рівненської області.Результати. Проведена систематизація та аналіз даних, за період з 1999-2015 рр., якості питної води, що подається міському населенню Рівненської області в розрізі районів, окремо з джерел і мережі централізованих водопроводів. Доведено, що невідповідності санітарним нормам і правилам при експлуатації централізованих водопроводів, в основному, за рахунок недотримання зон санітарної охорони вододжерел, відсутність необхідного комплексу очисних споруд та знезаражувальних установок. Відсоток невідповідності проб питної води з джерел і мережі централізованого водопостачання за санітарно-хімічними показниками, в динаміці за досліджуваний період, зріс в 1,6 рази. При цьому, в останні роки різко зросла (практично в 4 рази) невідповідність проб питної води за мікробіологічними показниками.
Keywords: питна вода; централізовані водопроводи; показники якості води