Comparative assessment of metabolic processes in children living in the areas affected by the Chernobyl nuclear power plant accident (Довкілля та здоров'я, 2017)
Назва статті : Порівняльна оцінка метаболічних процесів у дітей, які проживають у районах, що постраждали від аварії на Чорнобильській АЕСМета - порівняльна оцінка метаболічних процесів у дітей, які тривалий час проживають в Поліському та Іванківському районах Київської області, на території, забрудненій радіоактивними елементами внаслідок аварії на Чорнобильській атомній електростанції.Матеріал і методи дослідження. У підлітків визначався вміст радіонуклідів 137Cs, оцінювався вміст у крові тиреотропного гормону гіпофіза, трийодтироніну, тироксину, гомоцистеїну, вітамінів В9, В12, а також стан генетичної системи фолатного циклу. Використовувалися імунохімічний і математико-статистичний методи.Результати роботи. Питома вага дітей досліджуваної вікової групи з концентрацією 137Cs в організмі вище 5 Бк/кг маси тіла склав в Поліському районі 34,1 % і був достовірно вище (р
Keywords: гомоцистеїн; фолатний цикл; гормони щитовидної залози і гіпофіза; фолієва кислота; вітамін B12; підлітки; радіаційно-забруднені райони