Структурний аналіз смертності осіб, опромінених у дитячому віці внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС і проживаючих на радіоактивно забруднених територіях України (Довкілля та здоров'я, 2017)
Мета дослідження. Вивчення структури смертності осіб, які були дітьми під час аварії на ЧАЕС і проживали на найбільш радіоактивно забруднених територіях України.Матеріали та методи. Дослідженням охоплено понад 31 тис. осіб 1968-1986 р.н., які проживали в 1986-2011 рр. в Іванківському, Поліському, Народицькому та Овруцькому районах України. Ретроспективно проаналізовано матеріали Міністерства юстиції України та узагальнено інформацію про 2,1 тис. померлих з них. Застосовано ретроспективний, демографічний, метематико-статистичний та програмно-технологічний (пакет програм Microsoft Excel, № ліцензії Х12 53766) методи аналізу.Результати дослідження та їх обговорення. Встановлено, що в структурі причин смерті переважають екзогенних причин (50,41%). Соматична патологія становить 43,09%, симптоми, ознаки та нечітко визначені стану - 6,55%. Провідними класами ендогенної смертності чоловічого субкогорти стали хвороби системи кровообігу, хвороби органів травлення, симптоми, ознаки та нечітко визначені стани, психічні розлади і хвороби нервової системи, новоутворення, деякі інфекційні та паразитарні хвороби; жіночої - новоутворення, хвороби системи кровообігу, хвороби органів травлення, деякі інфекційні та паразитарні хвороби, хвороби органів дихання, на які в сумі припадає, 48,9% і 32,34% від кількості померлих, відповідно.Є тенденція до збільшення рівня смертності чоловічій популяції в порівнянні з жіночою. Для виявлення причин меншою життєстійкості чоловічий субкогорти необхідне проведення поглибленого дослідження з визначенням можливих зв'язків показників смертності з рівнями доз опромінення і тривалістю хронічного опромінення.
Keywords: аварія на ЧАЕС; діти на час аварії; радіоактивно забруднені території; причини смерті