Директива 98/83/ЕС і контроль радіоактивності питної води в Україні (Довкілля та здоров'я, 2017)
Мета досліджень. Аналіз методичних підходів до контролю радіоактивності питної води, обґрунтування дій і рамок дії різних нормативів і методів.Матеріали і методи досліджень. При дослідженні води застосовувалися різні радіометричні й спектрометричні методи, які задовольняють правилам достатньої вибірковості та чутливості, що дозволяє виконувати обмеження по нормуванню величини радіоактивності та / або дози.Результати досліджень. Проаналізовано методичні підходи до контролю радіоактивності питної води в Україні. Розмежовані пріоритети застосування вимог НРБУ-97, ДСанПіН 2.2.4-171-10, Директиви 98/83 / ЄС про радіоактивність води, обґрунтовано алгоритми проведення досліджень на виконання вимог діючих нормативів і особливості поширення зазначених нормативів.Висновки. Існуючі нормативи НРБУ-97, ДСанПіН 2.2.4-171-10, що стосуються радіоактивності питної води, включають або доповнюють один одного, а для розширення сфери дії вимог Директиви 98/83/ЄС на території України необхідно спочатку затвердити відповідні зміни в ДСанПіН 2.2. 4-171-10.
Keywords: директива 98/83/ЄС; природна радіоактивність води; тритій; радон; сумарна-бета та сумарна-альфа активності; 226Ra; 228Ra; сумарна активність ізотопів урану; 90Sr; 137Cs; 224Ra; 210Pb; 210Po