Дослідження мікроядер у кістковому мозку щурів за поєднаної дії ендогенних нітрозамінів та електромагнітного поля промислової частоти (50 Гц) (Довкілля та здоров'я, 2017)
Мета - вивчити генотоксичность поєднаного впливу ендогенних нітрозамінів і електромагнітного поля промислової частоти (50 Гц).Матеріали та методи. Експеримент проведено на 160 білих безпородних щурах-самках вагою 140-154г у віці 6-8 тижнів, розділених на 4 групи: інтактний контроль; введення попередників синтезу нітрозамінів (ПНА) - нітрит натрію, 100 мг / кг, тетрациклін 20 мг / кг ваги тіла; опромінення електромагнітним полем промислової частоти (ЕМП ПЧ) 50 Гц, 90 мкТл; спільна дія ПНА і ЕМП ПЧ. Попередники давали 1 раз на добу, 5 днів на тиждень протягом 90 днів. Опромінення ЕМП здійснювали в ті ж терміни по 7 годин на добу. Ендогенний синтез контролювали хроматографическим визначенням змісту нітрозамінів в печінці та нирках щурів. Генотоксичність визначали шляхом аналізу мікроядер в поліхроматофільний еритроцитах (МЯ ПХЕ) кісткового мозку стегнових кісток, узятих через добу після останнього введення.Підрахунок МЯ ПХЕ здійснювали в 3 мазках від кожної тварини і визначали індивідуальні та групові показники частоти МЯ (%) на 2000 ПХЕ. Отримані дані обробляли статистично з використанням критерію Стьюдента.Результати. При ізольованому введенні ПНА відзначено достовірне збільшення (0,13%) частоти МЯ (р 0,05). У той же час поєднане вплив факторів викликало достовірне посилення ефекту (0,18%, р
Keywords: нітрозаміни; електромагнітні поля промислової частоти (50 Гц); поєднана дія; щурі; генотоксичність; мікроядра; кістковий мозок