Визначення антибіотикорезистентності виділених в Україні збудників інфекцій, пов’язаних з наданням медичної допомоги (Довкілля та здоров'я, 2025)
Мета дослідження - визначення чутливoстi до антибіотиків у збудників інфекцій, пов`язаних з наданням медичної допомоги, які виділені в Україні в 2023 році.Матеріали та методи дослідження. Досліджені штами мікроорганізмів надійшли до Референс-лабораторії діагностики туберкульозу, бактеріальних, паразитарних та особливо небезпечних патогенів ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України» з обласних центрів контролю та профілактики хвороб та закладів охорони здоров’я України. Ідентифікація мікроорганізмів та визначення резистентності проводилось за допомогою мікробіологічного аналізаторaVITEK 2, смужок MICTest та комп’ютерної програми WHONET.Результати дослідження. За 2023 рік було ізольовано та ідентифіковано 1471 культур мікроорганізмів, що були виділені з ран, з крові, із спинномозкової рідини (СМР), сечі та зовнішнього середовища. Бактерії відносились до 9 видів, а саме: K.рneumoniae, E.coli, E.cloacae, P.aeruginosa, A.baumannii, S.aureus, S.epidermidis, E.faecium, S.haemolyticus.Найбільша кількість штамів бактерій, виділених з різного біологічного матеріалу, представлена K. pneumoniae, A.baumannii та P.aeruginosa. Збудники S.aureus, S.epidermidis, E.faecium, S.haemolyticus були виявлені тільки в ранах та зразках крові.Аналіз результатів визначення чутливості виділених штамів до антимікробних препаратів показав їх високу варіабельність в межах від 100% до 27% та необхідність визначення антибіотикограми для кожного ізолята.Висновки1. За результатами проведеного мікробіологічного аналізу визначено чутливість до антибіотиків збудників інфекцій, пов’язаних з наданням медичної допомоги, які виділені в Україні в 2023 р.2. Найбільша кількість штамів бактерій K.pneumoniae та A.baumannii та P.aeruginosa були виділені з усіх видів біологічного матеріалу. Збудники S.aureus, S.epidermidis, E.faecium, S.haemolyticus були виявлені тільки в ранах та зразках крові.3. Аналіз результатів визначення чутливості виділених штамів до антимікробних препаратів показав їх варіабельність та необхідність визначення антибіотикограми для кожного ізолята.4. Показано високий рівень стійкості (90-100%) до препаратів груп пеніцилінів, цефалоспоринів та аміноглікозидів у виділених штамів K. pneumoniae та, Е.соlі, S.aureus, S.epidermidis, E.faecium, S.haemolyticus, P.aeruginosa.5. Штами A.baumannii виявились нечутливими до більшості тестованих антимікробних препаратів (88,9-100%).6. Виявлення у зовнішньому середовищі S.aureus, A.baumannii, P.aeruginosa може свідчити про циркуляцію цих резистентних штамів у закладах охорони здоров’я.
Keywords: інфекції; пов’язані з наданням медичної допомоги; антибіотики; чутливість; резистентність