Оцінка ризику впливу забруднення атмосферного повітря міста Дніпро на здоров'я населення (Довкілля та здоров'я, 2025)
Мета. Провести аналіз та оцінку динаміки обсягів атмосферних викидів і вмісту забруднюючих речовин у приземному шарі атмосфери для визначення ризику впливу на здоров'я населення міста Дніпро.Матеріали та методи. Проаналізовано обсяг викидів від стаціонарних джерел забруднення Дніпропетровської області та вміст забруднюючих речовин в атмосферному повітрі м. Дніпро за п’ятирічний період – з 2019 по 2023 рр. Для визначення небезпеки прояву екозалежної патології внаслідок впливу забруднення атмосферного повітря використано метод оцінки ризику для здоров'я населення з розрахунком коефіцієнта небезпеки (HQ) та індекса небезпеки (НІ) за комбінованої дії хімічних сполук інгаляційним шляхом.Результати. За останні п’ять років обсяг промислових викидів в атмосферу Дніпропетровської області коливався від 576,9 до 328,9 тис. тонн на рік, динамічні спостереження свідчать про стійку тенденцію до зменшення величини атмосферних викидів за вказаний період до 33,2%. Середньорічні концентрації основних полютантів повітря, таких як двооксид сірки, оксид вуглецю, сірководню не перевищували нормативів, вміст фенолу та аміаку визначався на максимально допустимому рівні, а концентрації пилу, двооксиду азоту, оксиду азоту і формальдегіду не відповідали гігієнічним регламентам за весь період спостережень та значно їх перевищували (у 1,5-5,3 раза). Встановлено перевищення допустимого рівня коефіцієнта небезпеки (HQ>1) для здоров’я населення м. Дніпро, експонованого забрудненим атмосферним повітрям. Індекс небезпеки розвитку неканцерогенних ефектів (HI) для населення м. Дніпро сягав 14,43, що свідчить про формування зони високого неканцерогенного ризику.Висновки. Незважаючи на зниження обсягів викидів атмосферного повітря за п’ятирічний період спостереження на 33%, установлено суттєве забруднення приземного шару атмосфери м. Дніпро, населення якого зазнає високого рівня неканцерогенного ризику. Отриманні дані є науково-інформаційним підґрунтям для розробки комплекса санітарно-гігієнічних заходів щодо попередження екозалежної патології серед населення промислового регіону.
Keywords: атмосферні викиди; забруднення повітря; хімічні сполуки; вплив; ризик; громадське здоров’я