Природний рух населення та дітородна активність (регіональний аспект) (Довкілля та здоров'я, 2018)
Медико-демографічна ситуація, що склалася в останні роки в Україні, свідчить про незадовільний стан здоров'я населення, характеризується високими показниками захворюваності, низькою народжуваністю і високим рівнем смертності.Мета роботи: дослідити сучасні регіональні особливості природного руху населення і визначити типологічні групи районів за результатами дітородної активності.Матеріали і методи дослідження. Для аналізу демографічної ситуації в Україні та Сумській області використовували дані Всеукраїнського перепису населення, Державної служби статистики України. Виконано ранжування районів Сумської області за показниками природного приросту (скорочення) населення в 2014-2016 роках.Результати досліджень. Для аналізу демографічних процесів в області проранжовано трирічні зміни чисельності населення кожного районного центру. В ході дослідження встановлено райони з відносно сприятливою, напруженою і кризову демографічну ситуацією. Трирічне зменшення чисельності населення Сумської області відбувалося переважно за рахунок населення сільської місцевості (-3,13) в порівнянні з населенням міських поселень (-1,09). Встановлено, що у всіх районах області спостерігається зменшення загальної чисельності населення, проте чинники демографічних процесів різні. Окремі райони області мають схожу картину демографічних змін, що дозволило за показниками народжуваності і смертності населення виділити чотири типи районів області. Демографічний районування може служити основою конкретних перспективних медико-соціальних заходів для зазначених регіонів. Сумська область відноситься до регіонів з низьким показником середньої кількості народжених дітей жінками у віці від 15 років і старше (2,0-2,1 дитини в порівнянні із західними областями України, де середня народжуваність - понад 2,2 дитини). У період раннього репродуктивного віку (20-24 роки) жінок України та Сумської області середня кількість народжених дітей на 1 жінку з вищою освітою становить 1,09 і 1,06 відповідно. Серед жінок фертильного віку і в містах, і в селах найбільш поширеною є репродуктивна установка на народження двох дітей.
Keywords: народжуваність; природний приріст; репродуктивний вік; демографічні показники; населення; смертність