Аллельный полиморфизм генов репарации ДНК и вероятность развития бронхолегочной патологии у шахтёров и работников асбестоцементных заводов Украины (Довкілля та здоров'я, 2018)
В статті представлено результати дослідження поліморфізму генів репарації ДНК у шахтарів і працівників азбестоцементних заводів з професійно обумовленою бронхолегеневою патологією.Мета роботи - вивчити розподіл частот генотипів генів XRCC1 (rs25487) і XRCC3 (rs861539) у працівників азбестоцементних заводів та шахтарів для виявлення маркерів ризику розвитку бронхолегеневої патології.Матеріали та методи. В дослідження увійшли працівники азбестоцементних заводів і шахтарі. Методом полімеразної ланцюгової реакції в реальному часі визначали генотипи генів репарації ДНК.Результати дослідження. Встановлено, що генотип XRCC1*AA асоційований з ризиком розвитку бронхолегеневої патології в популяції працівників азбестоцементних заводів і шахтарів України. Встановлено протективну роль генотипу XRCC1*GA по відношенню до ризику розвитку захворювань бронхолегеневої системи у працівників азбестоцементних заводів України.
Keywords: молекулярно-генетичні маркери; XRCC1; XRCC3; бронхолегенева патологія