Seeking for radioactive graphite in the forest litter (Довкілля та здоров'я, 2018)
Назва статті : Дослідження радіоактивного графіту у лісовій підстилціМетою роботи є запровадження диференційного методу дослідження 14C у пробах довкілля неоднорідних за вмістом та за особливостями їхньої термодеструкції, оцінка чутливості та відтворюваності методу.Матеріали і методи. Використовували традиційний метод досліджень 14C на основі рідинно-сцинтиляційного обчислення, застосовували вакуумний піроліз, зокрема для покомпонентної підготовки проб лісової підстилки у пошуках радіоактивного графіту.Результати і висновки. Ми порівняли результати застосуван- ня технології вакуумного піролізу (Skripkin & Kovaliukh, 1997) для отримання зразків бензолу, де фракції одного і того ж зразка були оброблені разом або окремо. Підготовлена окре- мо друга з двох фракцій зразків систематично дає на 51.5% більше 14C порівняно зі спільним зразком з двох фракцій (R2=0.9554).
Keywords: 14C; РСЛ; карбід; бензол; вакуумний піроліз; лісова підстилка; радіоактивний графіт