Зв’язок способу життя та фізичного розвитку сучасних міських підлітків (Довкілля та здоров'я, 2018)
Мета дослідження - характеристика денний діяльності міських підлітків з урахуванням їх фізичного розвитку.Матеріали та методи. Спосіб життя підлітків оцінювали за допомогою адаптованого нами опитувальника QAPACE (Quantification de l'Activite Physique en Altitude Chez les Enfants). Енерговітраті (METdaily) розраховували за допомогою довідника «The Compendium of Energy Expenditures for Youth». Фізичний розвиток оцінювали за формулою Рорер. У дослідженні брали участь 247 школярів 11-15 років трьох міст України, які не займаються в організованих спортивних колективах. Статистична обробка проведена з використанням пакету STATISTICA 8.0.Результати. Встановлено зв'язок надлишкової маси тіла і способу життя у підлітків. Діти з надмірною масою тіла витрачають на малорухливу діяльність на 8,9% більше енергії, а на рухову активність - на 16,9% менше в порівнянні з дітьми з гармонійним фізичним розвитком і зниженою масою тіла (p
Keywords: міські підлітки; діти середнього шкільного віку; малорухливий спосіб життя; фізичний розвиток