Оцінка рівнів радону у дитячих навчальних закладах м. Кропивницький для впровадження протирадонових заходів (Довкілля та здоров'я, 2018)
Мета роботи. Дослідження рівнів радону в повітрі приміщень дошкільних та шкільних закладів м Кропивницький Кіровоградської області для проведення в подальшому ефективних протирадонових заходів.Матеріали і методи дослідження. Дослідження включали вимірювання еквівалентної рівноважної об'ємної активності (ЕРОА) радону-222 в повітрі приміщень дитячих навчальних закладів.Вимірювання ЕРОА радону-222 в повітрі приміщень проводилися в опалювальний сезон методом пасивної трекової Радонометри з використанням в якості детектора нітрат-целюлозної плівки LR-115. Час експонування радонових накопичувачів становило не менше 30 діб. Хімічна обробка детекторів виконувалася в розчині лугу NaOH (2,5 М). Підрахунок треків здійснювався за допомогою іскрового лічильника АІСТ.Результати.Дослідження проводилися в повітрі приміщень дошкільних та шкільних закладів м Кропивницький Кіровоградської області.Встановлено, що діапазон значень ЕРОА радону-222 становив від 12 Бк ∙ м-3 до 332 Бк ∙ м-3, середнє арифметичне значення  85 Бк ∙ м-3, середнє геометричне - 69 Бк ∙ м-3 при стандартному відхиленні 59 Бк ∙ м-3. Рівні радону-222 перевищують гігієнічний норматив для дитячих закладів (50 Бк • м-3) в 64% обстежених приміщень, з них у 8 приміщеннях перевищення нормативу склало 4-6 разів.ЕРОА радону-222 в приміщеннях, розташованих на першому поверсі, майже в 2 рази більше, ніж в приміщеннях, що знаходяться вище першого поверху.У всіх будівлях, де зафіксовані рівні радону в повітрі приміщень, що перевищують гігієнічний норматив, необхідно провести протирадонового заходи. Оптимальні захисні заходи визначаються окремо для кожного конкретного приміщення або будівлі та ґрунтуються на аналізі та якісної оцінки конструктивних характеристик будівлі і шляхів надходження радону в нього.Ефективність проведених захисних заходів встановлюється за результатами повторних вимірів рівнів радону в тих же приміщеннях.
Keywords: радон в повітрі приміщень; протирадонового заходи