Досвід застосування вимог директив ЄС для визначення ступеня небезпеки промислових відходів (Довкілля та здоров'я, 2018)
Мета - обґрунтування впровадження сучасних підходів і методик по Директивам ЄЕС для визначення потенційної небезпеки відходівМатеріали та методи. Проаналізовано підходи до визначення класу небезпеки промислових відходів; проведено порівняння результатів досліджень, отриманих при визначенні класу небезпеки з використанням скасованих національних нормативів і директив і регламентів Європейського Союзу.Результати. Встановлено, що використання директив і регламентів Європейського Союзу дозволяє істотно вдосконалити методику визначення класу небезпеки промислових відходів. Такий підхід сприяє більш точному визначенню потенційної небезпеки відходів для здоров'я людини, враховуючи більшу кількість факторів і шляхів впливу на людський організм токсичних, радіоактивних та біологічно небезпечних компонентів промислових відходів, в порівнянні з методиками, які використовувалися в скасованих національних нормативних документах.Висновки. Визначення категорії потенційної небезпеки сумішей компонентів відходів з оцінки інгаляційної гострої токсичності (ОТ) дозволило визначити клас небезпеки відходів не тільки по оральної токсичності, а й з урахуванням інгаляційного шляху надходження в організм.Оцінка агрегатного стану відходів дозволила за фізико-хімічними характеристиками визначити категорії ризиків і безпеки при поводженні з ними, що дає можливість обгрунтовано оцінити всі можливі прояви потенційної небезпеки відходів для навколишнього середовища і здоров'я населення.Реалізація системного підходу до визначення потенційної небезпеки промислових відходів із застосуванням методик нормативних документів (ЄС) в цілому направлено на вдосконалення регульованого поводження з відходами та поліпшення стану навколишнього середовища і здоров'я населення
Keywords: промислові відходи; токсичність; клас небезпеки; ризики