Пошук генетичних маркерів розвитку бронхолегеневої патології – вивчення поліморфізму MLH1 (rs1799977) репарації «невідповідностей» ДНК (Довкілля та здоров'я, 2018)
У статті представлено результати дослідження поліморфізму гена MLH1 (rs1799977) у шахтарів і працівників азбестоцементних заводів з професійно зумовленою бронхолегеневою патологією.Мета роботи – вивчити розподіл частот генотипів гена MLH1 (rs1799977) у працівників шкідливих і небезпечних галузей промисловості для виявлення маркерів ризику розвитку бронхолегеневої патології.Матеріали та методи. У 90 осіб хворих на бронхолегеневу патологію і 124 осіб, що працюють у тих самих умовах, але без захворювань дихальної системи, методом полімеразної ланцюгової реакції в реальному часі визначено поліморфізм генаMLH1 (rs1799977) «невідповідностей» репарації ДНК.Результати. Отримані результати вказують про значення поліморфізму MLH1 (rs1799977) у формуванні бронхолегеневої патології у певних професійних груп. Встановлено, що генотип MLH1•А/G асоційований з ризиком розвитку бронхолегеневої патології, а генотипMLH1•А/А сприяє резистентності до розвитку зазначених захворювань.Висновки. Встановлено генотип асоційований з ризиком розвитку бронхолегеневої патології, це гетерозиготи MLH1•А/G(Р≤0,002, χ²=9,00; OR=2,32; 95%CI: 1,29-4,21). Також визначено генотип, який, можливо, сприяє резистентності до розвитку зазначених захворювань: домінантні гомозиготи MLH1•А/А (Р≤0,003, χ²=8,73; OR=0,43; 95%CI: 0,24-0,79).
Keywords: SNP; MLH1; бронхолегенева патологія