Профілактика гіповітамінозів та гіпомікроелементозів у студентської молоді (Довкілля та здоров'я, 2018)
Мета: оцінка частоти вживання продуктів харчування рослинного походження в раціоні студентської молоді з метою профілактики гіповітамінозних і гіпомікроелементозних станів.Матеріали і методи: за допомогою карти-опитувальника [1] була зібрана інформація і проведена оцінка результатів дослідження раціонів студентів-медиків 2, 4, 6 курсів медичних факультетів НМУ імені О.О.Богомольця. Обсяг вибірки - 858 респондентів. Вік від 18 до 25 років, з них 570 респондентів жіночої статі і 288 респондентів чоловічої статі.Результати: в даній роботі представлені результати оцінки частоти вживання продуктів харчування рослинного походження в раціоні студентів-медиків. Частота вживання даних продуктів оцінювалася за такою шкалою: вживання один раз в день або частіше, майже кожен день, один раз в тиждень, кілька разів на тиждень, один або кілька разів на місяць, рідко або ніколи. Оцінювалася частота вживання таких груп продуктів харчування рослинного походження: овочів, включаючи традііонние для українців буряк, моркву, капусту і зелень. Окремо оцінювали вживання картоплі, враховуючи національні харчові переваги, а також фруктів і ягід, хліба і хлібобулочних виробів, солодощів (цукор, варення, мед), круп і макаронних виробів.Висновок. Встановлено, що лише третина респондентів жіночої статі використовують в своєму раціоні овочі щодня, і 15% - 25% респондентів чоловічої статі. Від 17% респондентів жіночої статі (2 курс) до 25% (6 курс), а також третина респондентів чоловічої статі, незалежно від курсу навчання, щодня використовують в раціоні картопля. До 40% респондентів чоловічої статі і до 31% респондентів жіночої статі щодня використовують в своєму раціоні фрукти. Хліб, хлібобулочні вироби використовують щодня до 40% респондентів чоловічої статі і до 30% респондентів жіночої статі. Щодня або майже кожен день використовують в своєму раціоні крупи, макаронні вироби до 30% респондентів чоловічої статі і 15 - 19% жіночої статі. Третина респондентів чоловічої статі використовують в своєму раціоні щодня солодощі (цукор, варення, мед) і лише 10% - 12% респондентів жіночої статі.Загалом 70% студентських раціонів за їх наповненням продуктами рослинного походження не відповідають національним рекомендаціям з харчування.
Keywords: частота споживання; опитувальна карта; продукти харчування рослинного походження; раціон харчування; аліментарні захворювання; корекція; студентська молодь