Критерії прогнозування виникнення карієсу у дітей з гіпоплазією емалі постійних зубів з урахуванням антропогенних чинників довкілля (Довкілля та здоров'я, 2018)
В спектрі стоматологічних хвороб провідне місце належить порокам твердих тканин зубів, зокрема гіпоплазії емалі, основним ускладненням якої є карієс зубів.Мета дослідження - підвищити ефективність прогнозування ймовірності виникнення карієсу як ускладнення у дітей з гіпоплазією емалі постійних зубів, з урахуванням впливу негативних факторів навколишнього середовища, на основі застосування регресійного аналізу.Матеріали та методи. Об'єкт дослідження - гіпоплазія емалі і каріозна поразка постійних зубів. Предмет дослідження - клінічні та біохімічні показники стану твердих тканин зубів.Результати. Проведено аналіз поширеності гіпоплазії емалі постійних зубів і її ускладнень у 2024 дітей - жителів п'яти регіонів України з різним станом загального здоров'я. Проаналізовано поширеність карієсу зубів як ускладнення системної гіпоплазії емалі (СГЕ) в залежності від віку обстежених, стану загального здоров'я і впливу негативних факторів навколишнього середовища, зокрема іонізуючого випромінювання. Для дослідження впливу різних чинників на виникнення карієсу зубів як ускладнення СГЕ був застосований регресійний аналіз, модель була адекватною (F = 83,35, р ˂ 0,001). Найбільший внесок в розвиток карієсу зубів належить гігієнічному станом порожнини рота (індекс Green Vermillion = 39,10%).Висновки.1. На основі виділених критеріїв, що характеризують гігієнічний стан порожнини рота (індекс Green-Vermillion) і резистентність емалі зубів (тест емалевої резистентності, вміст фосфатів в інтактною емалі і ротової рідини), розроблена регресійна лінійна модель для прогнозування ймовірності виникнення карієсу як ускладнення у дітей різних вікових груп з гіпоплазією емалі постійних зубів.2. Запропонована регрессионная лінійна модель може бути рекомендована для впровадження в практичну діяльність лікувальних установ України, що дозволить оптимізувати стоматологічне спостереження за дитячими контингентами різних вікових груп, в тому числі - жителями територій, контамінованих радіонуклідами в результаті аварії на Чорнобильській АЕС.
Keywords: діти; гіпоплазія; карієс; регресійний аналіз; іонізуюче випромінювання