Обробка питної води для видалення радону. Огляд методів за європейським проектом (Довкілля та здоров'я, 2018)
В статті проаналізовано методи обробки для видалення радону з питної води за матеріалами заключного звіту європейського проекту TENAWA. Необхідність здійснення проекту була обумовлена ​​тим, що більшість наявних ресурсів підземних вод у багатьох країнах містить значну кількість природних радіонуклідів, зокрема радону. Розглянуто результати лабораторних і польових досліджень щодо можливості застосування різного устаткування і методів видалення радону з питної води в Україні для індивідуальних і колективних водопроводів.Мета. Проаналізувати ефективність різних методів вилучення радону з питною артезіанською води в умовах індивідуального і колективного водокористування. Оцінити можливості застосування методів в Україні та з'ясувати практичні аспекти їх реалізації.Матеріали. Проведено аналіз заключного звіту європейського проекту TENAWA по ефективності методів очищення артезіанської питної води від радону. Досліджено способи реалізації систем очищення питних вод від радону з використанням процесів аерації або фільтрації на гранульованому активованому вугіллі, результати їх випробувань, ефективність, поліпшення якості води з приповерхневих і підземних джерел щодо вмісту радону.Методи: бібліографічні, аналітичні, фізико-хімічні, санітарно-гігієнічні та експертної оцінки.
Keywords: питна вода; радон; методи видалення