Харчування військовослужбовців збройних сил України в зоні проведення операції об’єднаних сил: реалії та необхідність подальших змін (Довкілля та здоров'я, 2019)
Мета: вивчення організації харчового забезпечення військовослужбовців ЗС України за нормою №1- загальновійськова в зоні проведення ООС (АТО) в 2017 - 2018 рр. в порівнянні з 2015 - 2016 рр.Методи дослідження: проведено соціологічне опитування особового складу ЗС України в зоні проведення ООС на території Донецької та Луганської областей щодо оцінки організації та якості харчування.Кількість опитаних в 2015-2016 рр склало 287 чоловік, в 2017-2018 рр - 150 військовослужбовців. Вивчався: оцінка якості складових раціону харчування, дотримання режиму харчування, оцінка системи харчування за рахунок держави в цілому, пріоритети побажань для поліпшення харчування.Використано методи: соціологічний, гігієнічний, статистичний.Проведено порівняння організації харчування військовослужбовців в зоні проведення ООС (АТО) в 2016-2016 рр і 2017-2018 рр.Результати. Позитивні зрушення в організації харчування військовослужбовців на сході України в 2017-2018 рр., В порівнянні з 2015-2016 рр. відзначили 38,9% опитаних; про відсутність змін відповіло 50,5%, про погіршення харчування висловилося 10,6%. Респонденти відзначили ряд істотних недоліків: нерегулярність харчування, несвоєчасність приготування і доставки їжі, одноманітність їжі, швидке настання відчуття голоду. Висловили побажання щодо поліпшення раціону харчування.Висновок: Отримані результати свідчать про необхідність подальшого удосконалення організації продовольчого забезпечення військовослужбовців ЗС України в зоні ООС за рахунок впровадження і гарантування всіх розроблених Міністерством оборони України заходів, а також суворого контролю за виконанням цих заходів.
Keywords: соціологічне опитування; харчування військовослужбовців; норма №1-загальновійськова; оцінка організації і якості харчування; зона проведення операції об'єднаних сил (ООС)