Фізичний розвиток і харчовий статус юних спортсменів – вихованців училища фізичної культури (Довкілля та здоров'я, 2019)
Мета - оцінка на основі норм індексу маси тіла (ІМТ) школярів України фізичного розвитку і харчового статусу вихованців училища-інтернату фізичної культури в залежності від статі, віку і обраного спортивного профілю.Методи. На основі визначення загальноприйнятими методами маси тіла і росту 1247 вихованців (812 хлопчиків і 435 дівчаток у віці 12-17 років) - представників 14-ти видів спорту розраховані і зіставлені з нормами показники їх ІМТ.Результати. Середні значення ІМТ, індивідуальне фізичний розвиток понад 68% хлопчиків і 56% дівчаток - вихованців училища всіх статево-вікових груп відповідають нормальному фізичному розвитку школярів України. Вихованці віком 14-17 років перевищують дітей регіону за середнім значенням ІМТ, у віці 12-17 років - по частоті нормального фізичного розвитку і, особливо, надлишкової маси тіла і характеризуються значно меншою частотою її дефіциту. При переважанні нормального фізичного розвитку у вихованців всіх статево-вікових груп 13-річні хлопчики і 12-16-річні дівчатка відрізняються значною частотою дефіциту маси тіла, 16-17-річні юнаки та 17-річні дівчата - надлишкової маси тіла. Вікова динаміка середніх значень ІМТ і його річних приростів у вихованців, як правило, узгоджується з класичними особливостями течії пубертатного періоду у дітей середнього і старшого шкільного віку та пов'язана з адаптацією вихованців до специфічних умов підготовки. Виявлені особливості фізичного розвитку і харчового статусу вихованців різних спортивних профілів пов'язані з рівнем їх енерговитрат, які вимагають детального вивчення для подальшої корекції харчування юних спортсменів.
Keywords: діти-спортсмени; фізичний розвиток; харчової статус