Захворюваність на рак молочної залози і роль стійких хлорорганічних забруднювачів навколишнього середовища (аналіз даних літератури) (Довкілля та здоров'я, 2019)
Сьогодні рак молочної залози (РМЗ) є найбільш розповсюдженим гормонозалежним раком серед жінок у всьому світі. Етіологія РМЗ є багатофакторною. Припускають, що хімічні речовини навколишнього середовища, які пошкоджують ендокринну систему, - ендокринні дизаптери (ЕД), є одним з факторів зростання захворюваності на РМЗ. До них відносяться, зокрема, стійкі хлорорганічні забруднювачі навколишнього середовища.Мета. Ми проаналізували літературні дані стосовно ролі деяких стійких хлорорганічних хімічнихречовин, таких як ДДТ, диоксини та поліхлоровані дифеніли, у формуванні захворюваності на РМЗ.Результати. Аналіз епідеміологічних досліджень, незважаючи на їх невелику кількість, чітко демонструє взаємозв’язок впливу досліджуваних ЕД з підвищеним ризиком розвитку РМЗ у жінок. При цьому було встановлено, що дія ЕД в критичні періоди часу (в утробному, неонатальному т пубертатному періодах), коли гормони діють на диференціювання клітин та розвиток тканин, може порушувати розвиток тканин молочної залози та приводити до виникнення РМЗ у дорослих жінок. Результати аналізу подтверджують актуальність проблеми та необхідність подальших досліджень для вирішення питань захисту населення від шкідливого впливу ЕД.
Keywords: рак молочної залози; захворюваність; стійкі хлорорганічні забруднення