Епідеміологічна оцінка впливу нітратів питної води децентралізованих джерел водопостачання на здоров’я дітей раннього віку у Черкаській області (Довкілля та здоров'я, 2019)
Матеріали та методи. Визначення концентрації нітратів у питній воді децентралізованих і централізованих джерел водопостачання проводили відповідно до ДСТУ ISO 7890-1: 2003 Якість води. Визначення нітрату. Частина 1. Спектрометричний метод із застосуванням перегнанного 4-фторфенола (ISO7890-1 1986. IDT) та ГОСТ 18826-73 Вода питна. Методи визначення нітратів. Крім того використовувалися статистичні, гігієнічні, епідеміологічні, бібліографічні, аналітичні методи досліджень.Результати. Державною установою «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України» в 2018 році досліджено 8173 проби харчових продуктів (овочі і фрукти), питної води централізованих та децентралізованих джерел водопостачання, з яких 2579 - харчових продуктів, 2390 - питної води децентралізованих і 3204 - питної води централізованих джерел водопостачання. У продуктах харчування в 0,5% проб виявлено вміст нітратів вище допустимого, а в питній воді централізованих джерел - в 4%, децентралізованих джерел - в 30%.Висновки. Встановлено, що основним джерелом надходження нітратів в організм людини є питна вода децентралізованих джерел водопостачання. Виникнення нітратних отруєнь у дітей раннього віку слід розцінювати як загрозу для їх здоров'я і життя.
Keywords: нітрати; вода питна; здоров’я; діти раннього віку; метгемоглобінемія; метгемоглобін