Психологічні особливості дітей, переміщених із зони збройного конфлікту на південному сході України (Довкілля та здоров'я, 2019)
Мета роботи: оцінити психоемоційний стан та визначити типологічні риси особистості дітей – вимушених переселенців із зони збройного конфлікту на південному сході України.Методи та обсяг досліджень. Проведено психологічне тестування 179 дітей – вимушених переселенців із зони збройного конфлікту на південному сході України. Вік дітей - від 10 до 17років (92 хлопчики та 87 дівчаток). Для оцінки психоемоційної сфери дитини було використано провокативну методику - тест "неіснуюча тварина". Оцінка тесту проводилась за загальноприйнятими в психології критеріями.Результати. Оцінка психоемоційної сфери дітей за допомогою тесту «неіснуюча тварина» виявила наявність у переважної більшості з них стану тривожності, агресивності та виснаження. На основі переважання високого рівня ознак того чи іншого симптомокомплексу або їх поєднання сформовано 5 груп спостереження та визначено типологічні риси особистості дітей. Найбільш численною була група дітей з переважанням ознак високого рівня тривожності (43,01%). Друге місце за чисельністю зайняла група дітей, у якій відмічалось поєднання високих показників двох симптомокомплексів – тревожності та агресивності (23,46%). ІІІ-ю группу становили діти з переважанням ознак симптомокомплексу агресивності (16,2%). У IV-у групу (12,29%) увійшли діти, у яких поєднувались ознаки виснаження та тривожності. V-а група (5,02%) характеризувалась низькими показниками з усіх трьох симптомокомплексів. Оцінка гендерних особливостей психоемоційного стану дітей показала, що дівчатка більш схильні до проявів тривожності, тоді як для хлопчиків більш характерними були прояви агресивності, які можуть супроводжуватись високим рівнем тривожності. Симптомокомплекс виснаження з одинаковою частотою зустрічався як у хлопчиків, так і у дівчаток.
Keywords: збройний конфлікт; діти; психологічний стан